Președinții Statelor Unite și Chinei, Joseph Biden și Xi Jinping, au decis, cu ocazia summitului din orașul american San Francisco, intensificarea acțiunilor comune de contracarare a traficului cu droguri sintetice, pe fondul preocupărilor autorităților americane privind stupefiantele chinezești.
Casa Albă a anunțat că președinții Biden și Xi Jinping au înregistrat ”progrese” într-o serie de probleme.
”Au salutat reluarea cooperării bilaterale pentru combaterea producției și traficului de droguri, inclusiv de droguri sintetice precum fentanil, precum și crearea unui grup de lucru pentru comunicare și coordonare între autoritățile specializate în problemele contracarării narcoticelor”, a transmis Președinția SUA.
”Acționăm pentru reducerea semnificativă a fluxurilor de precursori chimici și pastile din China spre emisfera vestică”, a afirmat președintele Biden. Liderul de la Casa Albă a subliniat că noile acțiuni ”vor avansa eforturile agențiilor guvernamentale din SUA de contracarare a amenințării tot mai mari a drogurilor sintetice precum și eforturile de reducere a redirecționării substanțelor chimice și pastilelor spre cartelurile de droguri”.
Comisia de Monitorizare a Cooperării Economice și în materie de Securitate dintre SUA și China a semnalat în ultimii ani că pe teritoriul american ajung ”cantități masive de fentanil”, un drog sintetic foarte puternic produs pe teritoriul chinez, ceea ce contribuie la criza opioidelor din Statele Unite. În perioada 2016-2021, rata deceselor cauzate de supradoze de fentanil s-a triplat în Statele Unite. În 2021, aproximativ 107.000 de persoane au murit în Statele Unite din cauza drogurilor, iar 75% din cazuri au implicat opioide sintetice, care conțin fentanil.
Acordul lui Biden cu Xi Jinping reprezintă o victorie de imagine în campania electorală premergătoare scrutinului prezidențial din 2024, iar experții cred că acțiunile vor avea impact, deși nu se știe cât de mare.
”Ca să fie clar, acest acord nu va opri problema fentanilului, dar va crea probleme pentru traficanții de droguri, ceea ce este un lucru bun. Apar riscuri pentru cei care produc precursori de droguri în China. Unii se vor retrage, iar alții vior crește prețurile pentru a compensa riscurile mai mari de arestare. Pot apărea perturbări în traficul de droguri”, afirmă Keith Humphreys, profesor la Universitatea Stanford, citat de site-ul Axios.com.
Impactul acordului va depinde de modul în care autoritățile din China respectă angajamentele de combatere a producției și traficului de substanțe ilicite.
Foto: Profimedia
Citește și: